blackout sau samba? avem preferinte ?

Accepta provocarea acestui extraordinar sport extrem

Moderators: VALI, Serge

VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Re: blackout sau samba? avem preferinte ?

Post by VALI »

da, dar spune si ca ai fost la 10 secunde de 4 minute
3,50 minute
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Slice
Senior
Numar de scufundari: 0-10

Post by Slice »

nu ma pot lauda cu 3.50 si la final cu o samba :D
dupa cate stiu, intr-un concurs rezultatul nu s-ar lua in considerare.
VALI
Veteran

Post by VALI »

corect...nu se ia....da e aproape:)
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Post by Serge »

A fost un caz "clasic" de samba, unul destul de sever, in care ti-ai pierdut controlul motric insa ai pastrat ceva din luciditate. Desi pare ca iti amintesti totul perfect, amintirile sunt insa distorsionate. O experienta foarte utila care din fericire nu are efecte fiziologice in general si nici psihologice, in cazul tau. Vreau sa ma repet, un astfel de incident a fost mai degraba amunzant pentru ca ai avut doi oameni care sa te tina la suprafata, poate insa sa fie unul care se termina foarte prost fara asistenta. o sa va rog inca o data sa anuntati in prealabil daca incercati un nou maxim ori aproape de maxim.

referitor la competitie, regulamentul actual permite (insa nu recomanda!) sa inchei o apnee cu samba atata timp cat o mai poti controla si termini protocolul in timp util (15 secunde - scoti intai echipamentul de pe fata - masca, ochelari, clip de nas, arati semnul OK si spui "i am ok", exact ordinea aceasta). In cazul tau, nu cred ca era cazul sa termini protocolul, pentru ca, fara asistenta, ai fi bagat capul sub apa din nou - motiv pentru descalificare. dar pana la competitii mai avem de lucrat :) mai ales ca tehnica respiratiei de recuperare, dupa apnee, exact unde ai gresit vizibil la ultimul antrenament.

Sergiu
No gravity
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Am remarcat la bazin in cadrul antrenamentului de apnee dorinta unora de a forta timpul de a sta cit mai mult in apnee.
Cand faceti asemenea exercitii care pot avea efecte grave asupra individului este bine sa fiti asistati de un medic si sa aveti un aparat de respirat oxigen pur.
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Post by Serge »

divefilm wrote:Am remarcat la bazin in cadrul antrenamentului de apnee dorinta unora de a forta timpul de a sta cit mai mult in apnee.
Cand faceti asemenea exercitii care pot avea efecte grave asupra individului este bine sa fiti asistati de un medic si sa aveti un aparat de respirat oxigen pur.
Orice sugestie legata de imbunatatirea sigurantei in apnee este binevenita. In conditii ideale as fi foarte fericit sa existe un medic "de garda" la bazin, nu doar pentru noi dar si pentru public. Pana la medic, as fi fericit si cu un salvamar, sau mai bine spus, salvabazin! un aspect absolut elementar in orice bazin pubic, mai putin la noi.

Din pacate trebuie sa revin pe Pamant, vorbim de o baza materiala ridicola pentru sporturile de apa din bucuresti, unde chiar si sporturile olimpice (inot, polo, etc) nu au de niciunele. Floreasca este principala "arena" de polo din capitala si ati vazut cum arata "dotarile" bazinului.

Vreau sa revin si sa inchei cu gradul de risc existent in antrenamentele de apnee. Exista metode simple de evitarea oricaror incidente si cei care vin la antrenamentele noastre neoficiale, le stiu deja. Buddy system si testarea limitelor doar cu asistenta. Personal nu am vazut niciun caz grav de accident in antrenamente de apnee si nici nu am auzit de asa ceva daca s-a respectat acest criteriu minim, de antrenament doar cu asistenta.

Este adevarat ca trebuie sa ne organizam mai bine si sa facem regulat "sesiuni" de asistenta in caz de accident (samba/blackout). In ambele cazuri, revenirea la normal este foarte rapida si nu necesita nicio diploma medicala, doar viteza de reactie si stapanire de sine.

asa ca in una din zilele urmatoare vom face prima sesiune.

sergiu
No gravity
VALI
Veteran

Post by VALI »

ai dreptate sergiu...
vorbim de oxigen pur si de medic asistent, dar pana acolo multe se pot intampla
spre exemplu marginea bazinului este foarte alunecoasa...cine a facut proiectul sau cine a prevazut acel material de finisaj pe margine, cred ca nu era de specialitate
totul arata murdar, neingrijit, lasat la voia sortii sa ramana asa cum era si acum 30 de ani
platesti de te usuci la intrare, dar nimic nu se intampla
dupa o zi de muca si de condus pana la bucuresti, cand vad bazinul ala ma apuca greata
cum sa ai chef de orice?
cum?
poate ca apa este ceva mai limpede, desi incep sa ma indoiesc...insa in rest bazinul din ploiesti este 5 clase peste....
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Poate intr-o zi o sa avem bazinul scolii.
FireBath
Veteran
Numar de scufundari: 0-10
Certificare/acreditare: OWD

Post by FireBath »

Post Reply