DIN vs. YOKE

Informatii despre echipamentele de scufundare - detalii tehnice, performante, impresii, noutati
Post Reply
mikerot
Junior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI - DIVEMASTER #299673, Specialty: NITROX, WRECK DIVER

DIN vs. YOKE

Post by mikerot »

In primul rand: Bine v-am gasit! Sunt nou pe aici. Am reusit anul acesta sa obtin PADI-OWD impreuna cu fiica mea, suntem extrem de incantati si cu siguranta nu ne vom opri aici. Incet-incet ne facem si echipamentul. Rugamintea mea este sa ne dati o parere: regulatorul (detentorul) sa fie in sistem DIN sau YOKE (INT) ?. Noi ne-am scufundat in Grecia, am obtinut OWD cu dl VASILIS VASILIADIS (un om extraordinar, caruia ii voi purta un respect deosebit) si am utilizat sistemul YOKE. Dar... o parere in plus sunt convins ca ajuta. Va rog un sfat... Multumesc.
cornelbrighila
Junior
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Re: DIN vs. YOKE

Post by cornelbrighila »

BUCURIA PENTR MINE VINNE DE LA FICA TA SI FELICITARI! ACELASI LUCRU MI-L DORESC DAR ARE NUMAI 10 ANI INT-DIN NU CONTEAZA SE GASESC REDUCTII LA CENTRELE DE DIVING 2010 OCTOMBRIE EGYPT
dancroitoru83
Senior
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI AWOD
NAUI RESCUE DIVER

Post by dancroitoru83 »

Sistemul INT se folosesc pana la o presiune maxima de 232 bar in butelie, iar sistemul DIN permite conectarea la butelii de pana la 300 Bar. Atentie insa ca nu toate regulatoarele DIN sunt facute sa functioneze pana la 300 bar.(exista regulatoare DIN care sunt testate doar pana la 232 bar)
Avantajele DIN : sunt mai usoare, mai mici in dimensiuni , se pierde mai greu O-ringul
Dezavantaje DIN : daca filetul buteliei sau al regulatorului nu sunt clatite bine cu apa dulce pot aparea diverse depuneri pe filet care fac infiletarea/desfiletarea mai greoaie.
Remember when diving was dangerous and sex was safe!...
mikerot
Junior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI - DIVEMASTER #299673, Specialty: NITROX, WRECK DIVER

Post by mikerot »

Deci sa incerc sa gasesc un regulator pe sistemul DIN 300 in ideea ca functioneaza atat la 200 cat si la 300 atm ? Exista deja scoli de sufundari care incarca si folosesc butelii la 300 atm?
Scolile de diving au adaptoare, deci indiferent de sistemul ales de mine tot voi fi compatibil?
A propos de fiica mea: am asteptat sa implineasca varsta de 15 ani si am facut impreuna cursul PADI-OWD. Asta a fost si o incurajare si un cadou pentru ea. Important este ca s-a descurcat de minune, ii place si cu siguranta anul viitor vom continua cu AOWD si eventual cursul de NITROX (mie personal mi se pare util).
Multumesc deocamdata si mai astept pareri.
dancroitoru83
Senior
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI AWOD
NAUI RESCUE DIVER

Post by dancroitoru83 »

Personal consider ca DIN 300 bar este nefolositor datorita raspandirii foarte mici a buteliilor de 300 bar si a compresoarelor care incarca la presiunea de 300 bar.
In 99% din locatiile de scufundare buteliile se incarca la 200 bari si detin adaptoare pentru ambele tipuri (DIN/INT).
Remember when diving was dangerous and sex was safe!...
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

DIN se foloseste in Europa si in TechDiving. Motivul principal e legat de imposibilitaatea exploziei o-ringului cind este prima treapta montat pe el si este sub presiune, deci este mult mai sigur fata de Y....teoretic :D
Sfatul e sa-ti iei DIN si tot restul furtunelor pentru 300bar pentru ca asa poti sa le folosesti intr-o plaja mult mai larga decit la 200 bar.
Adaptoare DIN - Y sint si nu sint pe la centrele de scufundari deci cel mai bine e sa il ai pe al tau.
Mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Diving_cylinder
Alex
Veteran

Post by Alex »

peret wrote: Sfatul e sa-ti iei DIN si tot restul furtunelor pentru 300bar pentru ca asa poti sa le folosesti intr-o plaja mult mai larga decit la 200 bar.
La ce te referi cand spui furtune pentru 300 bari ? :|
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Alex wrote:
peret wrote: Sfatul e sa-ti iei DIN si tot restul furtunelor pentru 300bar pentru ca asa poti sa le folosesti intr-o plaja mult mai larga decit la 200 bar.
La ce te referi cand spui furtune pentru 300 bari ? :|
Pai si furtunele sint pina la 200 Bari si pina la 300 Bari.....si din acest motiv spuneam sa iei totul 300 Bari inclusiv furtunele (de exemplu cel de la consola)
Alex
Veteran

Post by Alex »

Nu, deci furtunele pentru manometru rezista la o presiune mult mai mare. De exemplu furtunul de la consola mea scubapro rezista la 1400 de bari. Deci este testat pentru aceasta presiune. Pentru furtunele de low presure nu se pune problema pentru ca sunt supuse doar la 10 bari presiune :) ...
Alex
Veteran

Post by Alex »

si referitor la subiect... si eu recomand tot DIN, rezista la presiune mai mare si nu mai stai cu grija la o-ring.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Alex wrote:Nu, deci furtunele pentru manometru rezista la o presiune mult mai mare. De exemplu furtunul de la consola mea scubapro rezista la 1400 de bari. Deci este testat pentru aceasta presiune. Pentru furtunele de low presure nu se pune problema pentru ca sunt supuse doar la 10 bari presiune :) ...
Depinde. Nu e regula. Sint o gramada de echipamente cu furtune de 200 BAR.....
Alex
Veteran

Post by Alex »

e posibil. dar nu cred ca sunt folosite la 200 de bari :)
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Alex wrote:e posibil. dar nu cred ca sunt folosite la 200 de bari :)
:D Am spus ca exista si nu cum sint folosite :lol:
Din pacate am vazut si butelii clar cotate la 200 BAR si umplute la 232....si e cam nasol daca daca pusca besica ai cam imbulinat-o...
Post Reply