Turcia sau Grecia - sfaturi

Locul in care ne adunam pentru a organiza vacante de scufundari.
Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Re: Turcia sau Grecia - sfaturi

Post by Misa »

eugen wrote:In Bodrum si in general in Turcia nu plateste nimeni in plus pentru scufundarea de verificare. Aceasta presupune verificarea golirii mastii si recuperarea detentorului dupa care scafandrul isi vede frumos de pestii lui. Instructorul verifica timpii consumul de aer si competenta flotabilitatii. Imagineza-ti ca tu ti-ai deschide un centru intr-o locatie exotica cu locuri care mai de care: epave, pereti, recife. La centru vin scafandri din toate colturile lumii. Unii se scufunda regulat si de multi ani, altii doar de cateva ori pe an in locatii cu apa nu prea adanca, altii nu s-au scufundat de 2,3 ani. Daca ar fi sa iei tu decizia siguratei lor si a bunei functionari a centrului tau in rezortul de turism, ma gandesc ca ai fi mai linistit sa stii ca acesti scafandri nu isi vor face rau singuri. In Sharm e mai complicat pentru ca asa vrea legislatia.
Mi se pare f ok aceasta scufundare de verificare...ma pun in locul DM-ului si prefer sa stiu cu cine am de-a face decat sa ma trezesc cu cine stie ce problema.

Thumbs up the ideea!
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

eugen wrote:In Bodrum si in general in Turcia nu plateste nimeni in plus pentru scufundarea de verificare. Aceasta presupune verificarea golirii mastii si recuperarea detentorului dupa care scafandrul isi vede frumos de pestii lui. Instructorul verifica timpii consumul de aer si competenta flotabilitatii. Imagineza-ti ca tu ti-ai deschide un centru intr-o locatie exotica cu locuri care mai de care: epave, pereti, recife. La centru vin scafandri din toate colturile lumii. Unii se scufunda regulat si de multi ani, altii doar de cateva ori pe an in locatii cu apa nu prea adanca, altii nu s-au scufundat de 2,3 ani. Daca ar fi sa iei tu decizia siguratei lor si a bunei functionari a centrului tau in rezortul de turism, ma gandesc ca ai fi mai linistit sa stii ca acesti scafandri nu isi vor face rau singuri. In Sharm e mai complicat pentru ca asa vrea legislatia.
E clar si de inteles ca nu poti sa te iei dupa nimic in afara de "studiul practic" despre cum se descurca fiecare sub apa. Plasticele pot fi contrafacute, log bookurile masluite...
Cel mai firesc mi se pare sa se faca prima scufundare intr-o locatie gen incepator adica adincime pina pe la 12m, fara curent si cu fundul apei nisipos daca se poate si atunci e si o scufundare, mai vezi cite ceva, la sfisit iti scoti masca de pe cap daca trebuie si atunci ai inpuscat doi iepuri dintr-o lovitura, cel putin eu asa am vazut peste tot pe unde am fost ceea ce mi se pare acceptabil si atunci nu trebuie platit in plus verificarea aiurea intr-un bazin. Parerea mea :lol:
cosmin
Junior
Numar de scufundari: 0-10

Post by cosmin »

Multumesc pentru sugestii! Am sa le iau in calcul! Posibilitatea de a gasi un centru care ofera si doar air-fills este un factor important in luarea deciziei.
Multumesc inca o data!
C

PS. PADI OWD (Philippines), AOWD (Thailand), EANX (Thailand), Rescue (Thailand)
codrut.ctin
Junior
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: AOWD(`07)+Nitrox(`09)

Post by codrut.ctin »

Cosmin,

Cred ca aproape orice centru iti face air-fill daca discuti cu ei si nu o sa aiba impresia ca esti sinucigas. Pana la urma cred ca asta poti trata foarte bine pe mail, iar asa cum stii probabil la: http://www.dive-centers.net/diving_worldwide.html gasesti orice centru de diving. Eu unul inainte de a stabili locatia de vacanta, stabilesc zona(iti doresti resort/hotel in mijlocul orasului/orasel mic/mare, etc), apoi vad preturile hotelurilor si stabilesc clasa 3-4-5* si abia dupa ce am stabilit daca am si ce sa vad in apa(dupa cum se stie si in Grecia si in Turcia pestii sunt mai...decolorati :), coralii nu exista, iar vegetatia este o simpla iarba....) intru pe situl de mai sus si decid(dupa ce ma uit pe situl lor si le scriu un mail in care detaliem posibilitatile lor in perioada vizata de mine + NEGOCIEREA pretului!!!) care ma avantajeaza! :)

Daca as avea eu de ales intre Grecia sau Turcia si as lua decizia in functie de diving possibilities....as alege Egipt sau Mexico! :)

Mult succes,
Codrut

PS Eu tocmai m-am intors din Grecia, Halkidiki, Kassandra, Hanioti unde am stat la un hotel super, m-am relaxat de minune, mi-am luat EANx cu baietii de la www.seaworld.gr, am mai facut un wreck si inca 4 scufundari pe langa o insulita si un cap de peninsula dar pestii erau argintii sau negrii, m-am jucat cu 2 caracatite foarte haioase! si am vazut o morena in wreck(cred ca o "plantasera" instructorii ca sa aiba turistii ocazia sa "faca poza cu maimutza" :) ). Singura vegetatie era o iarba cam ca aia la care duceam vacile lui bunicu cand eram copil....ma lovise o melancolie sub apaaaa.... :) Daca ai bagat Filipine si Tailanda cred ca poti sa te pregatesti un pic pentru dezamagire in GR sau TR.. BTW: Nitox course(echipament si 2 dives included) - 250 EUR, celelalte divuri ~50EUR/dive(echipament+safari pentru a ajunge la locatie incluse).
cosmin
Junior
Numar de scufundari: 0-10

Post by cosmin »

Multumesc mult pentru info!
C
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

codrut.ctin wrote:Cosmin,
Daca as avea eu de ales intre Grecia sau Turcia si as lua decizia in functie de diving possibilities....as alege Egipt sau Mexico! :)
Am exact aceeasi parere. Vrei scufundari adevarata cel putin Egipt/Arabia Saudita/Jordan/ (Marea Rosie in general) si Mexic (Cozumel) sau Bonaire.....pentru satisfactie maxima si un zimbet permanent cel putin un an. Un singur "Warning": Dupa Egipt sau Caraibe oriunde mergi...e net inferior
Post Reply